Terhesség + Szoptatás alatt D-vitamin pótlás

Manapság már egyre inkább köztudott tény, hogy a D-vitamin egy rendkívül fontos vitamin számunkra, mely hiányában számtalan egészségügyi probléma léphet fel. Ennek tudatában egyértelmű, hogy a terhesség alatt is gondoskodni kell mind az anya, mind pedig a fejlődő magzat megfelelő mértékű D-vitamin ellátottságáról.

A D-vitamin hiánya a várandós anyukáknál jelentősen hozzájárulhat a terhességi magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásához is. A születendő gyermek pedig kisebb súlyú lehet az átlagoshoz méretű csecsemőkhöz viszonyítva.

A D-vitamin segíti a teherbeeséstterhesseg-03

A D-vitamin alacsony szintje a női szervezetben hozzájárulhat a meddőség fennállásához. Északi népek esetén figyelték meg azt a jelenséget, hogy nagymértékben csökken a teherbeesések száma a téli hónapok alatt, amikor szinte alig van napsütés, így nem is termelődhet a szervezetben megfelelő mennyiségű D-vitamin.

Ezért tehát, ha nem sikerül a teherbeesés, akkor mindenképpen célszerű megvizsgáltatnunk a D-vitamin-szintünket, hogy kiderülhessen, alacsony e szervezetünkben ennek a létfontosságú vitaminnak a mennyisége.

A D-vitamin terhesség alatti jelentősége

A várandósság alatt kiemelt fontossággal bír a D-vitamin pótlása, mivel a magzat számára csak és kizárólag az anya vérében keringő D-vitamin-molekulák jelentik az egyedüli D-vitamin-forrást. Ezért kell okvetlenül megfelelő mennyiségben pótolnia a leendő anyukának a D-vitamint a szervezetében.

A D-vitamin nélkülözhetetlen a csontvázrendszer megfelelő mértékű fejlődéséhez, mivel ha D-vitamin-hiányos állapot áll fenn, akkor alacsony kalciumszint és koponyadeformitás jöhet létre a magzatnál.

Továbbá alacsony D-vitamin-szint esetén nagyobb a kockázata annak, hogy az immunrendszer és az idegrendszer fejlődésében is zavarok keletkezhetnek.

A terhes anyának azért is kell okvetlenül fokoznia a D-vitamin-bevitelt, mert a várandósság alatt a szervezet roppant nagy mértékben igyekszik emelni az aktív D-vitamin szintjét, ehhez pedig felhasználja a szervezet valamennyi D-vitamin-készletét. 

S éppen emiatt a terhes kismamák túlnyomó többsége D-vitamin-hiánytól szenved, mely egyaránt károsíthatja az anya, valamint a születendő gyermek egészségét is. Ráadásul a legtöbb forgalomban lévő multivitamin-készítmény jóval kevesebb mennyiségű D-vitamint tartalmaz, mint amennyi szükséges volna naponta.

Mennyi D-vitamint kell szedni terhesség alatt?

A D-vitamin megfelelő mennyiségét rendkívül nehéz elérni pusztán a táplálkozás és a napsugárzás által, ezért szükséges valamilyen étrend-kiegészítő használata is, főként a várandósság alatt. A napjainkban hazánkban érvényben lévő ajánlás felnőttek számára napi legalább 2000 NE, azonban még a napi 4000 NE mennyiséget is biztonságosnak tekintik.

Terhes kismamáknak napi 2000 NE, a várandósság 12. hete után pedig napi 4000 NE mennyiségű D-vitamin bevitelét javasolják a szakemberek.

Szoptatás alatt is nélkülözhetetlen a D-vitamin

A szoptatás időszaka alatt legalább ugyanolyan fontos a D-vitamin megfelelő mennyiségben történő pótlása, mint a terhesség idején. Uszules-utan-baba-mama-03gyanis a kisbaba számára a születést követően is az édesanya az egyedüli forrása a D-vitaminnak, méghozzá az anyatejen keresztül. Ezért kell a szoptatós kismamának továbbra is pótolnia a D-vitamint a szervezetében, hiszen ezzel egyben pótolja e létfontosságú vitamint a csecsemő számára is.

Ezzel pedig az újdonsült anyuka hozzájárul kisbabája egészséges csontozatának és fogainak kialakulásához és megőrzéséhez, mivel a D-vitamin megköti a kalciumot a vérben és a foszfort a szervezetben. 

Tehát ha alacsony a D-vitamin szintje az újszülött szervezetében, akkor ez negatívan hathat a pici fejlődésére, gátolhatja a fogzománc képződését, valamint zavart okozhat a kalcium szervezetben történő eloszlásában is.

A D-vitamin mindezeken felül nélkülözhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez is, ezáltal pedig segít a fertőzéseket elkerülni. De legalább ugyanilyen fontos szerepet játszik a különféle daganatos betegségek megelőzésében, valamint a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is nagymértékben csökkenti. 

Mindezek miatt elengedhetetlen a várandós és szoptató kismamák számára, hogy étrend-kiegészítő útján pótolják a szükséges mennyiségű D-vitamint. Természetesen minden kismama jól teszi, ha kikéri orvosa tanácsát arról, hogy hogyan és milyen mennyiségben pótolja a D-vitamin bevitelét.

A csecsemőknek szánt tápszerek általában igen nagy mennyiségű D-vitamint is tartalmaznak, ezért mindenképpen figyelembe kell venni az adott tápszer D-vitamin-tartalmát, és ehhez mérten szükséges pótolni az esetleges D-vitamin mennyiséget a kisbaba számára.