Milyen betegségeket okozhat az alacsony D-vitamin szint?

A D-vitamin sokkalta fontosabb vitamin, mint azt korábban feltételezték róla. Manapság már tudjuk, hogy valamennyi sejtünk működéséhez létfontosságú, s kiváltképpen nélkülözhetetlen az immunrendszerünk megfelelő működéséhez.

A D-vitamin a szteroid hormonok csoportjába sorolható aktív vitamin és hormon, illetve inkább hormonszerű előanyag, mely a szervezetben az aktív D-hormon termelődéséhez járul hozzá. Másképpen kalciferolnak is hívják.

Szervezetünk is képes előállítani az ultraibolya-sugárzás hatására, azonban ehhez elegendő napon töltött időtartamra van szükségünk.

Milyen betegségeket okozhat a D-vitamin hiánya?d-vitamin-05

 • D-vitamin-hiányos állapotban az immunrendszer T-sejtjei nem lesznek képesek aktiválódni, így nem tudják felvenni a harcot a különféle vírusokkal és baktériumokkal szemben.
 • Magasabb eséllyel kaphatjuk el az influenzát.
 • Zavart szenved a kalcium és a foszfor felszívódása a vékonybélben.
 • Sérül a kalcium egyensúlya és felszívódása a szervezetben, ezért a csontok sűrűsége és a fogazat is gyengülhet.
 • Nagyobb eséllyel alakulhat ki csontritkulás.
 • Az izomtömeg csökkenhet, és izomgyengeség léphet fel.
 • D-vitamin hiányában megnövekedhet a szívbetegségek, a cukorbetegség, a depresszió, valamint a daganatos betegségek kockázata is.
 • Könnyebben lép fel magas vérnyomás.
 • Fokozottabb kockázattal alakulnak ki különféle allergiás reakciók a szervezetben.
 • Nagyobb az esély az autoimmun betegségekre.
 • Megnövekedhet a sejtfalak áteresztőképessége, ami hozzájárulhat a rákos megbetegedések kialakulásához.
 • A D-vitamin hiánya esetén jelentősen megnőhet a kockázata a mellrák, a prosztatarák, a vastagbélrák, a végbélrák és a petefészekrák kialakulásának.
 • A mellrák nagyobb esélyű kialakulása mellett, agresszívebb tumornövekedéssel és rövidebb túlélési idővel is járhat a D-vitamin hiánya.

A D-vitamin-hiány népbetegség

„Az elégtelen napozás és a táplálékkal történő hiányos bevitel következtében a világon  közel egymilliárd embernek, köztük a hazai lakosság egy részének is elégtelen a D-vitamin  ellátottsága. A kutatók D-vitamin-hiány epidémiáról beszélnek.”
Magyar Tudomány, a Magyar Tudományos Akadémia folyóirata

A fenti idézet is jól jelzi, hogy a D-vitamin hiánya világméretű gond, s sajnos a lakosság túlnyomó része, több mint kétharmada szenved e problémától hazánkban is, ráadásul többségüknek fogalma sincs róla, hogy a fennálló egészségügyi panaszait a D-vitamin-hiány okozza.

Éppen ezért születhetett meg a magyar orvostársadalom példaértékű összefogásának köszönhetően az a szakmai ajánlás, mely a korábban ajánlott D-vitamin mennyiségének közel tízszeres bevitelét ajánlja felnőttek számára a novembertől márciusig terjedő hónapokban.

Így a mai magyar orvostársadalom a korábbi 200 NE helyett napi 1500-2000 NE mennyiségű D-vitamin bevitelét ajánlja. Ez a mennyiség egy átlagos, egészséges felnőtt számára megfelelő mértékű, így például a túlsúlyos egyéneknek akár 3-4000 egységnyi D-vitamin bevitele is szükséges lehet naponta.

Ha betartanánk e szakmai a4jánlásokat, akkor a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság szerint a D-vitamin hiányos állapot megszűnésével a magyar lakosság halandósága körülbelül 7-10 százalékkal csökkenne, s így az átlagéletkor mintegy 2-3 évvel nőhetne. 

Amennyiben tehát a magyarok D-vitamin bevitele megfelelő szintű volna, akkor mintegy 26 százalékkal csökkenhetne a csípőtáji törések száma, 78 százalékkal a gyermekkorban kialakuló 1-es típusú cukorbetegség, 35 százalékkal kevesebb lehetne a daganatos megbetegedések száma, míg a kardiovaszkuláris megbetegedések mintegy tizedükre csökkenhetnének, valamint akár 90 százalékkal kevesebben kapnák el az influenzát is.

S ezek csupán a legszembetűnőbb következményei lennének annak, ha a megfelelő mennyiségű D-vitamint vinnénk be szervezetünkbe naponta. Azonban mindezekből egyértelműen leszűrhető, hogy mennyire létfontosságú vitamin számunkra a D-vitamin, s hogy milyen elképesztő mértékben függ bevitt mennyiségétől egészségi állapotunk.

A D-vitamin szedése tartósan a K2-vitaminnal együtt ajánlott a lágy szervek meszesedésének elkerülése céljából.